Gulvtegl – Lægning, fugning og vedligeholdelse

Spanske gulvtegl – Lægning og vedligehold af gulvtegl fra Alteret, Calaf, Elias og Perez

Læs vores guide til lægning og vedligehold af gulvtegl herunder eller find en printvenlig version af guiden her >>


Gulvtegl - køb online med vejledning Vi har Danmarks største udvalg af gulvtegl – se en del af sortimentet online her


Lægning af gulvtegl / terrakotta / teglklinker:

Gulvtegl skal lægges på et plant, rent, tørt og stabilt beton undergulv. Er der indlagt gulvvarme, skal der lukkes for det mindst et døgn før arbejdet påbegyndes, og må først åbnes igen to uger efter arbejdet er afsluttet. Dette sikrer at fugemasse og fliseklæb tørrer korrekt og hæfter gulvteglene / klinkerne optimalt. Det er vigtigt at planlægge, hvordan gulvet skal lægges. Det letteste er at lægge klinkerne løst ud på gulvet, for at vurdere mønster, farvespil og fugebredde, som bør være 10-20 mm. Bland gerne klinker fra flere kasser, for at få den bedste farvespredning. Det er en god idé at lave et fast mål – brug evt. en lægte eller lignende, hvorpå skiftegangen indtegnes for at sikre, at gulvtegl og fuger får et ensartet udseende over hele fladen. Da der er tale om meget rustikke gulvtegl, vil der som regel være en del klinker med små “skønhedsfejl”. Det kan f.eks. være småskår og -hakker på siderne. Det har ingen betydning for holdbarheden af klinkerne og er ikke reklamationsberettiget, da det er en naturlig del af udtrykket for denne type gulvtegl. Der kan anvendes almindelig, fleksibel fliseklæb til dette arbejde, f.eks. LIP Multiklæb.

Fugning af ubehandlet gulvtegl:

Ovennævnte arbejde kan lettes ved at påfører Fila PRW 200 beskyttelsesmiddel til forbehandling inden fugning. Produktet kan rulles på med en korthåret rulle. For at opnå den korrekte beskyttelse, skal hele klinken påføres Fila PRW 200. Fila PRW 200 bør dog ikke anvendes på vores gulvtegl “Cotto del Sol”. Denne fuges ubehandlet og afvaskes efterfølgende med Fila Deterdek for at fjerne evt. fugeslør. Ved fugning af alm. ubehandlet gulvtegl KAN anvendes alm. klinkefuge, f.eks. LIP Klinkefuge. Erfaringen viser dog, at visse fugefarver, specielt mørke nuancer samt rødlige og gullige nuancer kan være meget svære at få vasket af klinkerne igen. Alternativt kan en ”gammeldags” sandfuge være et rigtig godt alternativ til ovennævnte:

Bland 3 dele sand ( fugesand ) med 1 del mørtel ( bakkemørtel ) og 1 del cement ( alm. grå Portland ).

Fugemassen presses ned i fugen med ske og det skal sikres at fugen fyldes helt op. Evt. overskydende fugemasse fjernes hurtigst muligt da indtørret fugemasse på klinken vil være svært at fjerne. Det vil sige indenfor en time (ikke ugen efter!!) Der fuges få m2 ad gangen, da fugemassen ellers sætter sig.

Fugning af forbehandlet (presealed) gulvtegl:

Sker som ved ubehandlet gulvtegl – dog skal der ikke forbehandles med Fila PRW 200. Fugning af Calaf gulvtegl, gulflammet og rødflammet, kan ske på alm. vis ved at trække fugemassen diagonalt over fugerne, hvorefter overskydende fugemasse fjernes hurtigst.  Evt. fugeslør kan fjernes med Fila Deterdek eller lign. produkt.

Efterbehandling af gulvtegl:

Gulvteglene skal nu tørre HELT op, ca. 1 uge, før videre overfladebehandling. Herefter fjernes evt. saltudtrækninger, f.eks. med Fila Deterdek. For at beskytte teglklinkerne mod nedtrængning af fedtstoffer og andre urenheder anbefales pletstop behandling med FILA MP90 Eco Xtreme for neutral mat overflade, eller FilaStone Plus Eco til farvefremhævning. Følg nøje producentens beskrivelser af anvendelse. Alternativt kan der benyttes andre overfladebehandlinger, f.eks. med sæbe/linolie/terpentin m.m. Vær dog opmærksom på den kraftige påvirkning af farven på teglene – olie/sæbebehandling påvirker farven på teglklinkerne – gullige tegl bliver f.eks. væsentligt mørkere.

Pleje og vedligeholdelse af gulvtegl

Teglgulvet vedligeholdes nu bedst ved at vaske med Fila Cleaner som er et skånsomt rengøringsmiddel, som ikke nedbryder den påførte pletstop.

Spørgsmål?

Har du spørgsmål omkring lægning af dine nye gulvtegl eller vedligehold?

  • Kontakt os for gratis vejledning eller bestil dine fliseprøver nu

  • Når du udfylder kontaktformularen, afleverer du dine indtastede oplysninger i vores varetægt. Vi lover at passe godt på dem. Læs vores betingelser her