Travertin-fliser – naturlig stil og elegance til din bolig

Travertin er en utrolig flot naturstensflise, som fås i mange forskellige udformninger, lige fra den rå og særdeles rustikke, antiktromlede travertin og til de fuldstændig skarpskårne og præcise, spartlede travertinfliser. Farvespektret spænder fra det næste hvide over helt lysebrun og til meget mørkebrune nuancer. Travertin er et flot valg til alle boligens rum, hvor der er brug for en karismatisk og slidstærk flise i natursten. Læs med, og få alt at vide om travertin-fliser. 

Skal du have en flot naturstensflise, som skiller sig ud fra mængden, skal du se, nærmere på travertin-fliser. De fås i et væld af varianter, som spænder lige fra det mere rustikke og til det helt skarpskårne og regelrette.

Den flotte flise i natursten gemmer på en historie, der går helt tilbage til livets tidligste tider på jorden. De har desuden spillet en central rolle i byggeriet af nogle af antikkens mest kendte storbyer og kunstværker.

Det er med til at gøre travertin-fliser til noget helt særligt og giver stenene både en fantastisk historie og en helt særlig varme og blød udstråling. 

Travertin-fliser kan bruges både på gulv og på vægge, men ses mest brugt som gulvbelægning. 

Hvad er travertin? 

Travertin er en finkrystallinsk, hård og ofte lettere mønstret kalksten, som skæres ud i store blokke i stenbrud i området omkring byen Tivoli (tidligere Tibur) i det centrale Italien lidt øst for Rom. 

På grund af den praktiske nærhed har stenarten været et meget anvendt byggemateriale til opførelsen af Rom samt mange af antikkens andre store byer og monumenter i det sydlige Europa. 

Kontakt

 • Kontakt os for gratis vejledning eller bestil dine fliseprøver nu

 • Når du udfylder kontaktformularen, afleverer du dine indtastede oplysninger i vores varetægt. Vi lover at passe godt på dem. Læs vores betingelser her

Skabt af de første skal- og hvirveldyr på jorden 

Selve kalkstenen består primært af skaller og skeletter fra nogle af de tidligst forekommende skal- og hvirveldyr, som svømmede rundt i urhavet. Disse har med tiden aflejret sig og skabt de første kalkholdige bjergarter. 

Dér hvor varmt, kuldioxidholdigt vand er sivet gennem de kalkholdige bjergarter, har trykfaldet fra vandet frigivet kuldioxiden og udfældet calciumkarbonatet, så der er blevet dannet aragonit. Dette er så igen med tiden blevet omdannet til den calcit, som travertinen består af. 

Den dag i dag hugges travertin ud i store stenblokke, hvorfra de forskellige travertin-produkter efterfølgende skæres ud og eksporteres til hele verden. 

Hver eneste flise er unik 

Grundet travertin-flisens oprindelse er der ikke to fliser, som er ens. De

 forskellige aflejringer, som har været med til at danne den kalksten, der indgår i flisen, er med til at skabe et helt unikt farvespil og mønster i hver eneste flise.

Samtidig sørger de naturlige materialer for, at fliserne får en helt særlig varm glød og blødhed over sig, som du ikke finder i nogen som helst andre former for natursten. Stenens særlige karisma er med til at skabe en helt unik stemning i det rum, hvor stenen ligger i. 

Kombinerer du yderligere travertin-stenen med gulvvarme, får du en helt særlig oplevelse, som ingen andre gulvfliser kan efterligne – hverken natursten eller keramiske fliser. 

Travertinens mange forskellige ansigter 

Travertinfliser fås i mange forskellige varianter –
både farve- og
 udformningsmæssigt. Farvemæssigt spænder travertinfliser over flere farvenuancer, der oftest benævnes: 

 • Emerald Pearl
  – en næsten helt hvid og meget herskabelig travertin 
 • Surprime
  – en mere ensfarvet, varm beige travertintype 
 • Medium eller Light
  – en mørkere lysebrun type med lidt mere farvespil 
 • Travertin Noce
  – en næsten helt mørkebrun travertin 

Travertin-fliser fås i forskellige udskæringer lige fra den helt rå og meget rustikke flise og til en flot, skarpskåren og poleret version, der næsten ser ud som om, den er glaseret. Kombineret med de forskellige farvenuancer kan det give et virkeligt flot look til både gulve og vægge. 

Antiktromlet travertin 

Den allermest rå og rustikke travertin-flise kommer med ujævne, afslåede kanter og kan også have større eller mindre huller i selve fliseoverfladen. Hullerne skyldes hulrum i de stenblokke, som fliserne er skåret ud af. 

De rå, afslåede kanter er skabt ved at køre fliserne gennem en særlig tromle efter udskæringen, så kanterne bliver skårede. Denne type travertin kaldes derfor oftest for antiktromlet travertin. 

Fremstillingsmetoden giver et meget rustikt og særdeles råt look. Det er helt perfekt til f.eks. vinkælderen, eller hvis du ønsker at skabe en mere vintage eller rå stemning i lokalet. 

Hullerne i fliserne fyldes med fugemasse, når fliserne lægges. Derved kan de udfyldte huller og de ujævne kanter enten fremhæves eller nedtones ved at vælge en farve på fugen, som enten giver en stor eller lille kontrast til flisens naturlige farve. 

Kontakt

 • Kontakt os for gratis vejledning eller bestil dine fliseprøver nu

 • Når du udfylder kontaktformularen, afleverer du dine indtastede oplysninger i vores varetægt. Vi lover at passe godt på dem. Læs vores betingelser her

Spartlet travertin 

Du kan også få såkaldte spartlede travertinfliser. Her er eventuelle huller i fliserne spartlet op i en farve, som minder om farven på travertinflisen. Derefter slibes flisen, så den først får en mat finish. Denne kan så efterfølgende poleres op, så flisen får en helt blank overflade, som minder meget om en glaseret flise. 

Denne type travertin-fliser har helt skarpskårne og skarpslebne kanter. Det gør det muligt at lægge fliserne i knas – altså helt tæt sammen kant mod kant uden nogen fuge mellem fliserne. 

BEMÆRK: Knasfuge anbefales ikke umiddelbart i vådrum. 

Bliver kun smukkere med alderen 

Ligesom andre ægte natursten bliver travertin smukkere med tiden, og jo mere de bliver brugt. Det skaber samtidig et endnu mere levende udtryk i den flotte sten.

Rengøring samt vedligeholdelse af travertin-fliser

Travertin kræver lidt vedligeholdelse og brug af det rigtige rengøringsmiddel. For vasker du den med sæbespåner, vil det efterlade sæberester på overfladen. Det vil efterhånden gøre travertinen mat og ”livløs”. 

Derfor er det en god ide at behandle travertin-fliser med en imprægnering, som f.eks. Fila MP90 Eco Xtreme, samt efterfølgende bruge Fila Cleaner Pro til at vaske fliserne med. Imprægneringen gør fliserne mere modstandsdygtige over for skidt og farvede væsker, ligesom det særlige rengøringsmiddel ikke efterlader sæberester på fliseoverfladen. 

Imprægnering er særlig vigtig, hvis du lægger travertin-flisen udendørs. Det kræver dog, at du vælger en særlig tyrkisk travertin på min. 3 cm, som er så hård i strukturen, at den kan tåle det omskiftelige danske vejr og de ofte lave temperaturer og megen fugt om vinteren. Kontakt os for nærmere information, hvis du ønsker at bruge travertin-fliser udendørs. 

Find den rigtige travertin-flise hos Odsherred Fliser & Natursten 

Drømmer du om noget helt særligt og unikt – enten på gulvet eller på væggen? 

Så skulle du tage et nærmere kig på de fantastisk flotte travertin-fliser. Deres naturlige ophav og fantastiske historie gør dem til det helt rigtige valg, hvis du ønsker en gulv- eller vægbeklædning lidt ud over det sædvanlige. Og som andre ikke bare kan gå ned i det lokale byggemarked og købe magen til. 

Travertin er det elegante, ekstravagante og eviggrønne valg, som vil imponere alle, der besøger dit hjem, og øge værdien af det i en eventuel fremtidig salgssituation. Og så holder fliserne sig smukke og indbydende at se på med et minimum af vedligehold. 

Se vores store udvalg af travertin-fliser her – og kontakt os, hvis du har specielle ønsker til netop de travertin-fliser, som skal gøre din bolig helt unik.

Kontakt

 • Kontakt os for gratis vejledning eller bestil dine fliseprøver nu

 • Når du udfylder kontaktformularen, afleverer du dine indtastede oplysninger i vores varetægt. Vi lover at passe godt på dem. Læs vores betingelser her