Glaseret flise eller uglaseret klinke?

Hos Odsherred Fliser & Natursten bruger vi betegnelsen ’fliser’, når det er glaseret og ofte udelukkende til anvendelse på væggen, mens betegnelsen ’uglaserede klinker’ bruges, når vi omtaler løsninger der både kan anvendes til væg og gulv. Mange kunder differentierer ikke mellem de to udtryk, og kalder alle produkterne for fliser. Dette er vi vant til hos Odsherred Fliser & Natursten, og skal nok vejlede dig til den rette løsning til dit projekt. Når du skal vælge mellem glaseret og uglaseret gulvklinke, afhænger beslutningen af flere ting: Hvilket udtryk du ønsker, hvor dine klinker/fliser skal benyttes, hvilke egenskaber, der er behov for, og hvilken for for vedligehold og rengøring, du ønsker.

  • Lokation: skal flisen/klinken bruges på gulv eller væg, i et vådrum, udendørs eller indendørs?
  • Belysning: er der meget lysindfald eller lidt lysindfald?
  • Farvemuligheder: har du ønsker til bestemte farver og udtryk?
  • Overflade: skal overfladen være mat eller blank, skal den være skridsikker, rengøringsvenlig m.m.
  • Holdbarhed: Er det en placering, hvor der er meget slid og trafik?

Hvornår skal jeg vælge uglaserede klinker eller fliser?

Med uglaserede klinker får du et smukt og naturligt udtryk og en skridsikker overflade med høj slidstyrke.

De uglaserede klinker fås i varme, naturlige farver, og har en høj slidstyrke. Det er derfor, du næsten altid kun møder uglaserede klinker i det offentlige rum. Uglaserede klinkers mere matte overflade reflekterer i sagens natur ikke lyset på samme måde som glaserede. Det gør dem velegnet til brug på steder, hvor der er meget lys – eller hvor solen står lige ind. Samtidig sikrer den uglaserede overflade, at klinken ikke bliver glat at gå på. Derfor giver det god mening af bruge uglaserede klinker til gulve der bliver vandpåvirket, f.eks. badeværelset. Da de uglaserede klinker er hårdbrændte, har de et meget lille vandoptag og kan stort set ikke optage fugt. Det gør dem også ideelle til brug både i vådrum og udendørs.

Størstedelen af de uglaserede klinker bliver smukkere at se på med alderen, og kan med tiden få en smuk patina, som tilfører rummet eller udeområdet en varm og hyggelig atmosfære. De uglaserede klinker har samme farve hele vejen gennem og eventuelt slid kan derfor ikke ses nær så meget på uglaserede klinker. Selv om klinkerne er uglaserede, behøver de ikke nødvendigvis nogen efterbehandling på grund af det hårdbrændte materiale. Skal de bruges udendørs eller i vådrum, er det dog en god ide at give dem noget imprægnering. F.eks. Fila MP 90 EcoXtreme, som lukker overfladen helt og gør klinkerne vand- og olieafvisende. Dette gør det samtidig klinken meget lettere at rengøre og vedligeholde, så udtrykket holdes pæn og velholdt.


Hvornår skal jeg vælge glaserede fliser eller klinker?

Med glaserede fliser og klinker får dine vægge eller gulve en smuk, blank overflade, som er nem at holde ren og vedligeholde.

Glaserede fliser giver en større refleksion af lyset på grund af den blanke overflade. Det gør dem velegnede som vægfliser – og særligt på steder, hvor der er et begrænset lysindfald. Den glaserede overflade gør samtidig flisen mindre modtagelig for fugt, fedt og farvede væsker og de glaserede vægfliser er derfor nemme at holde rene og flotte. Dette gør glaserede fliser særligt velegnet til brug på f.eks. væggen ved køkkenbordet og komfuret, så du nemt kan tørre fedtsprøjt fra stegepanden af.

De glaserede fliser fås i flere typer og med forskellige glansmuligheder. Du har derfor mulighed for at skabe et udtryk, der passer til dine ønsker og rummets belysning og lysindfald. Samtidig kan du med fordel kombinere farver og glans-typer, hvis du vil skabe et dynamisk udtryk på din flisevæg.

Porcellenato gulvfliser – populære kvalitetsklinker

Der findes desuden glaserede klinker til gulvet, hvor du får de samme fordele, som ved glaserede vægfliser: en smuk overflade, som er nem at rengøre og vedligeholde. Den mest almindelige type af disse glaserede klinker er Porcellenato. Navnet angiver at der er brugt ler af meget fin kvalitet, som kan brændes ved utroligt høje temperaturer hvilket giver en ekstremt slidstærk overflade, da skærv og selve glaseringen nærmest er brændt ind i hinanden. Det kan faktisk være meget svært at se, at klinken er glaseret, og du kan på den måde opnå nogle af fordelene fra de to typer klinker (henholdsvis uglaseret og glaseret) samlet i én type, hvor overfladen er slidstærk og samtidig lettere at holde ren. Disse porcellenato fliser er meget anvendelige som almindelig gulvbelægning i det private hjem og kan desuden benyttes udendørs. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at ikke alle typer porcellenato fliser er gennemfarvede, på samme vis som en uglaseret klinke er. Skulle uheldet være ude og der tabes noget tungt på porcellenato flisen, kan der altså risikeres at slås en flig af glaseringen, hvor flisen i så fald vil så have en anden farve nedenunder. Dog findes der porcellenato fliser i ekstra god kvalitet: Den suverænt bedste, mest slidstærke klinke er den gennemfarvede Porcellenato klinke (fullbody) som dels er ekstremt hårdt brændt, men samtidig også gennemfarvet. Denne klinke kan man kalde for klinkernes Rolls Royce – den kombinerer alle de gode egenskaber fra de uglaserede klinker med fordelene fra de glaserede: Klinkens slidstærke overflade er umulig at slide op – og skulle uheldet være ude, hvis der slås en flig af overfladen, er det den samme farve hele vejen igennem, hvorfor der ikke opstår en farveforskel hvis der slås en flig af overfladen.

Kontakt os gerne for at høre mere om udvalget af Porcellenato fliser og klinker, og vejledning om valg af klinker til dit projekt.


Skal jeg vælge glaseret eller uglaseret overflade på mine nye fliser og klinker?

Når du skal vælge mellem uglaserede/glaserede/porcellenato klinker, handler det ikke kun om det udtryk, fliserne skal have. Hvor de skal bruges og hvilken vedligehold og holdbarhed, du ønsker, er også værd at medregne i dine overvejelser. Er du i tvivl om, hvilken overfladetype du skal vælge, er du altid velkommen til at kontakte os – enten ved at udfylde kontaktformularen herunder, ved at sende en mail til info@odsherred-fliser.dk eller give os et ring på 25 77 97 02.

Kontakt

  • Kontakt os for gratis vejledning eller bestil dine fliseprøver nu

  • Når du udfylder kontaktformularen, afleverer du dine indtastede oplysninger i vores varetægt. Vi lover at passe godt på dem. Læs vores betingelser her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *